HTML

Miért indult el ez a blog?

A blog a nyilvánosságban megszólaló politológusok, politikai elemzők, politikai szakértők, alkotmányjogászok és egyéb megmondóemberek szakmai tévedéseire hívja fel a figyelmet. Nem az a célunk, hogy pellengérre állítsuk kedvenc szakmáink nagyjait, hiszen "csak az nem hibázik, aki nem dolgozik". Célunk hármas: 1. Felhívni a nyilvánosság figyelmét az alapvető szakmai tévedésekre. 2. Felhívni a szakma figyelmét a szakmai tudás fontosságára. 3. Lehetőséget teremteni a problémák nyilvános átbeszélésére. Várunk minden javaslatot! És mi is figyelünk...

Friss topikok

Linkblog

ATV és/vagy Halmai Gábor - Kétszer kell szavazni?

2009.03.27. 19:36 szurkekardigan

2009. március 27-én az ATV esti híradója kísérletet tett a konstruktív bizalmatlansági indítvány bemutatására. Ehhez Halmai Gábor alkotmányjogász segítségét kérték.

Az ismertetés szerint április 14-én szavazna a parlament a bizalmatlansági indítványról, méghozzá két menetben. Először megbuktatják a kormányfőt, majd "akár még aznap újabb szavazás következik", ahol megválaszthatják az újat - hangzott el. Az alkotmány azonban nem ismeri ezt a kétszavazatos konstrukciót: "A képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban - a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével - bizalmatlansági indítványt nyújthat be. A miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt a Kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni. Ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni."

http://www.delmagyar.hu/cikk/205/2049957/3.jpgHab a tortán, hogy Halmai Istvánra (a híradóban ezen a ponton így hangzott el, de mi itt is Gáborra gondolunk) hivatkozva az hangzik el, hogy a konstruktív bizalmatlansággal csak a kormányfő megbízatása szűnik meg, a kormány tagjaié nem. Holott a kormányfő megbízatásának megszűnésével a kormány (és így az összes miniszter) megbízatása is megszűnik.

Megérdemelné-e a szürke kardigánt?
(1: tehénen a gatya, 2: más kategória, 3: felpróbálhatná, 4: jól állna, 5: rá szabták)

Javaslatunk: (5/5)
Olvasók: (4,7/5)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkekardigan.blog.hu/api/trackback/id/tr451029857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Weber 2009.03.27. 22:53:20

Jézusom, ez nagyon kínos. Vezető alkotmányjogász, egyetemi tanár, az Országos Választási Bizottság alelnöke.

megöltem 2009.03.28. 07:33:18

nem hiszem, hogy a Halmai ezt mondta volna
ha a nevét rosszul idézik, hogy idéznék jól amit mondott?

Weber 2009.03.28. 21:46:25

@megöltem: Jogos. Megnéztem, tényleg nem derül ki, hogy ezt valóban Halmai mondta. Visszatért a hitem az emberiségben (mínusz újságírók.)
süti beállítások módosítása