HTML

Miért indult el ez a blog?

A blog a nyilvánosságban megszólaló politológusok, politikai elemzők, politikai szakértők, alkotmányjogászok és egyéb megmondóemberek szakmai tévedéseire hívja fel a figyelmet. Nem az a célunk, hogy pellengérre állítsuk kedvenc szakmáink nagyjait, hiszen "csak az nem hibázik, aki nem dolgozik". Célunk hármas: 1. Felhívni a nyilvánosság figyelmét az alapvető szakmai tévedésekre. 2. Felhívni a szakma figyelmét a szakmai tudás fontosságára. 3. Lehetőséget teremteni a problémák nyilvános átbeszélésére. Várunk minden javaslatot! És mi is figyelünk...

Friss topikok

Linkblog

Debreczeni József - Mi a baj Lengyelországgal?

2009.03.30. 11:45 szurkekardigan

2009. március 29-én az ismert közíró, Debreczeni József az MTV A szólás szabadsága című műrorában kifejezére juttatta félelmét egy esetleges kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-kormánytól. A volt MDF-es parlamenti képviselő úgy vélte, hogy a Fidesz ebben az esetben alapvetően módosítaná az alkotmányt, s elnöki vagy félelnöki kormányformát vezetne be.

http://static.168ora.hu/db/04/E6/d000014E629fc95b58033.jpg"Ha ezek mögé odaáll most a Szocialista Párt, akkor tényleg az, amit még Somogyi Zoltán nem lát biztosnak, akkor abszolút biztosra vehető a FIDESZ-nek a győzelme szerintem. És itt azért arról van szó, hogy Orbán Viktor és Stumpf István nyilatkozatai után, ha más ok miatt nem is, az elég nyilvánvaló, hogy egy jelentős alkotmányos átrendezést hajtanának végre egy prezidenciális rendszer irányába. És, hát én az Egyesült Államokon és a félprezidenciális elnöki Franciaországon kívül csak autokratikus prezidenciális rendszereket ismerek, pl. itt a kelet-európai térségben."

A politikatudomány nem tesz ilyen különbséget (autokratikusabb vagy kevésbé autokratikus) az egyes kormányformák között (bár az igaz, hogy akadnak olyan szerzők, akik szerint az elnöki rendszerek  alkotmányosan kevésbé stabilak.) Lengyelország, Románia és Portugália kormányformája például ma is félelnöki, ehhez hasonló volt korábban, a hidegháború alatt Finnországban, de elnöki rendszer működik mások mellett Cipruson, Argentínában és Brazíliában is. Bár az egyes országok besorolása nem egyértelmű, azért érdemes nézegetni ezt a térképet.

Megérdemelné-e a szürke kardigánt?
(1: tehénen a gatya, 2: más kategória, 3: felpróbálhatná, 4: jól állna, 5: rá szabták)

Javaslatunk: (4/5)
Olvasók: (4,7/5)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkekardigan.blog.hu/api/trackback/id/tr121034875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Weber 2009.03.30. 23:27:45

Debreczeni szerintem egy nagyon jó publicista, és méltányolom, hogy milyen eltántoríthatatlanul küzd az igazáért - még ha nem is értek vele egyet. De néhány éve vehetett egy Bevezetés a politikatudományba tankönyvet, és megpróbálta tudományosnak látszó fogalmakkal és magyarázatokkal erősíteni a mondandóját. Ez többet ártott mint használt, mert csak félműveltségre futotta.

------------. 2009.03.31. 09:32:12

Debreceni egy szánalmas, felbérelt, senkiházi kókler.
Az is gáz, hogy a Vision elemzői "legitimálják" azzal, hogy lapozgatnak vele...

fantoft 2009.04.01. 13:39:26

Kedves Szerkesztők!
Függetlenül attól, hogy egyet lehet-e érteni az idézett megállapítással, azt szeretném javasolni, hogy az okoskodás helyett - saját felhívásuknak eleget téve - inkább kicsit alaposabban nézzegessék a térképet, amit megsemmisítő érvként használnak. Az ilyen érveléssel ugyanis sokkal többet ártanak "az ügynek", mint amennyit használnak.
Persze az idézett és kritizált mondat értelmezésén is lehetne vitatkozni, de az már más kérdés.

eredeti ötletgazdák 2009.04.02. 13:14:31

Kedves Bloggazdák!

Noha továbbra is örömmel vesszük szakmánk védelmét és alapvető normáinak megtartását, ezúton szeretnénk jelezni, hogy jelen blogghoz semmi közünk nincs. A bloggazdák az ötletünket és a fényképünket úgy tették fel erre a honlapra, hogy erről minket elfelejtettek értesíteni. Kár, hogy az ötlet újjáélesztését nem beszéltük meg, mert így a blog sajnos nem más, mint az eredeti ötlet „lenyúlása”. Mivel a blog készítői nem nevesítik magukat, a bevezető szöveget és a képet követő részben a többes szám első személy használata azt a látszatot kelti, hogy a két kezdeményezés mögött álló kör azonos. Szeretnénk, ha ez a névtelenség nem megfutamodás, vagy nyomásgyakorlás eredménye lenne. Kérjük, legyenek kedvesek névvel vállalni kezdeményezésüket, vagy fényképünk és az eredeti kezdeményezésünkre többes szám első személyben történt utalások törlésével 2009. április 6-ig legyenek szívesek megszüntetni a félrevezető látszatot. Kérésünket a tisztességes, fair viselkedés iránti elkötelezettség indokolja. Megértésükben bízva: G. Fodor Gábor, Gallai Sándor, Lánczi Tamás
süti beállítások módosítása