HTML

Miért indult el ez a blog?

A blog a nyilvánosságban megszólaló politológusok, politikai elemzők, politikai szakértők, alkotmányjogászok és egyéb megmondóemberek szakmai tévedéseire hívja fel a figyelmet. Nem az a célunk, hogy pellengérre állítsuk kedvenc szakmáink nagyjait, hiszen "csak az nem hibázik, aki nem dolgozik". Célunk hármas: 1. Felhívni a nyilvánosság figyelmét az alapvető szakmai tévedésekre. 2. Felhívni a szakma figyelmét a szakmai tudás fontosságára. 3. Lehetőséget teremteni a problémák nyilvános átbeszélésére. Várunk minden javaslatot! És mi is figyelünk...

Friss topikok

Linkblog

Pokol Béla - Mit tesz lehetővé az alkotmány?

2009.03.31. 12:39 szurkekardigan

2009. március 30-án Pokol Béla, az ELTE Politikatudományi Intézetének egyetemi tanára, alkotmányjogász és volt kisgazda képviselő a Magyar Nemzetben osztotta meg a konstruktív bizalmatlanság alkalmazásáról szakvéleményét az olvasókkal.

http://www.unioscsatlakozas.hu/ve/photos/jbefdaaafah.jpgPokol szerint az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy a kormányfő lemondás helyett konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményezzen maga ellen. Ezért, ha azt megszavazza a parlament, akkor Sólyom László köztársasági elnöknek az Alkotmánybíróságtól kellene kérnie az alaptörvény értelmezését, mivel Gyurcsány Ferenc múlt szombaton azzal, hogy nem lemondott, hanem konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményezett maga ellen, elvonta az államfő jogkörét a kormányfő kiválasztásával kapcsolatban.
 
Pokol Bélának egyrészt teljesen igaza van, hiszen az alkotmány valóban nem teszi lehetővé, hogy a kormányfő egyedül kezdeményezze a konstruktív bizalmatlansági indítványt, erre csak a képviselők egyötödének van lehetősége. Ha azonban ezt nem  - valóban alkotmányellenesen - a kormányfő egymaga, hanem - mint alább már írtunk róla - 77 képviselő teszi meg, akkor nem világos, hogy a köztársasági elnök milyen alapon fordulhatna az alkotmánybírósághoz.  Pontosabban elég világos: semmilyen jogalapja nem lenne erre.
 
Megérdemelné-e a szürke kardigánt?
(1: tehénen a gatya, 2: más kategória, 3: felpróbálhatná, 4: jól állna, 5: rá szabták)
Javaslatunk: (4/5)
Olvasók: (4/5)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkekardigan.blog.hu/api/trackback/id/tr331037265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.04.01. 12:55:17

Pokol Bélából az egykori kisgazda képviselő beszél, nem a jogász...

Kisigi · http://legaleagles.blog.hu 2009.04.01. 18:35:29

A belinkelt cikkben Kukorellit is idézik, az is megérne egy postot.

eredeti ötletgazdák 2009.04.02. 13:13:20

Kedves Bloggazdák!

Noha továbbra is örömmel vesszük szakmánk védelmét és alapvető normáinak megtartását, ezúton szeretnénk jelezni, hogy jelen blogghoz semmi közünk nincs. A bloggazdák az ötletünket és a fényképünket úgy tették fel erre a honlapra, hogy erről minket elfelejtettek értesíteni. Kár, hogy az ötlet újjáélesztését nem beszéltük meg, mert így a blog sajnos nem más, mint az eredeti ötlet „lenyúlása”. Mivel a blog készítői nem nevesítik magukat, a bevezető szöveget és a képet követő részben a többes szám első személy használata azt a látszatot kelti, hogy a két kezdeményezés mögött álló kör azonos. Szeretnénk, ha ez a névtelenség nem megfutamodás, vagy nyomásgyakorlás eredménye lenne. Kérjük, legyenek kedvesek névvel vállalni kezdeményezésüket, vagy fényképünk és az eredeti kezdeményezésünkre többes szám első személyben történt utalások törlésével 2009. április 6-ig legyenek szívesek megszüntetni a félrevezető látszatot. Kérésünket a tisztességes, fair viselkedés iránti elkötelezettség indokolja. Megértésükben bízva: G. Fodor Gábor, Gallai Sándor, Lánczi Tamás
süti beállítások módosítása