HTML

Miért indult el ez a blog?

A blog a nyilvánosságban megszólaló politológusok, politikai elemzők, politikai szakértők, alkotmányjogászok és egyéb megmondóemberek szakmai tévedéseire hívja fel a figyelmet. Nem az a célunk, hogy pellengérre állítsuk kedvenc szakmáink nagyjait, hiszen "csak az nem hibázik, aki nem dolgozik". Célunk hármas: 1. Felhívni a nyilvánosság figyelmét az alapvető szakmai tévedésekre. 2. Felhívni a szakma figyelmét a szakmai tudás fontosságára. 3. Lehetőséget teremteni a problémák nyilvános átbeszélésére. Várunk minden javaslatot! És mi is figyelünk...

Friss topikok

Linkblog

Tóth Zoltán - Túlzott jogi vitákba belebonyolódni

2009.04.05. 14:43 szurkekardigan

A szürke kardigán két apropó – Debreczeni József gondolatmenete és a Szonda Ipsos kutatói kérdése - miatt is foglalkozott már a A szólás szabadsága március végi adásával. Egy olvasónk hívta fel a figyelmet egy harmadik momentumra: nem arra, amit a megszólaltatott szakértő mondott, hanem inkább arra, amit nem mondott.

http://www.kozigpress.hu/keptar/34765_Toth_Zoltan.JPGA műsor szerkesztői nem elégedtek meg három politikai elemző megszólaltatásával, hanem ezen túl szakértésre kérték Tóth Zoltán választási szakértőt is. Az ismert nyilatkozó azonban a műsorvezető egyértelmű kérdései ellenére sem volt képes világosan elmondani a nézőknek, hogy a parlament önfelolszlatásán túl milyen alkotmányos feltételei vannak az előrehozott választás kiírásának, ráadásul félreérthetően fogalmazott az elnök parlamentfeloszlatási lehetőségéről is, hiszen a parlamentnek nem "leszavaznia" kell ehhez a kormányt, hanem megvonnia a bizalmat a kormánytól. A tanulságos párbeszéd pontosan így hangzott:

Mv.: .- Az, hogy előrehozott választások lesznek, ahhoz mi kell? Pl. lemondhat a miniszterelnök és akkor is jönnek, vagy adott esetben van egy olyan verzió, hogy egy konstruktív bizalmatlansági indítványt benyújtanak, megneveznek egy új miniszterelnök-jelöltet, de ő nem kapja meg a szükséges többséget.
T.Z.: - Az alkotmány szerint két eset van, az egyik, amikor a köztársasági elnök teszi ezt meg, a másik, amikor az országgyűlés önmagát feloszlatja, a más formulákat én nehezen tudnék elképzelni. Mint ami ma az Alkotmányban rögzítve van.
Mv.: - De mit ért azon, hogy más formulákat nehezen, mert ön azt mondja, hogy vagy a köztársasági elnök teszi, vagy a parlament oszlatja fel önmagát, de az MSZP még mindig arról beszél, hogy konstruktív bizalmatlansági indítványt kívánnak a miniszterelnök ellen benyújtani.
T.Z.: - Én nem akarok túlzott jogi vitákba itt belebonyolódni, az alkotmányos ügy teljesen egyértelmű, ez rendezett, ragaszkodjunk most ehhez a kategóriához.
Mv.: - A köztársasági elnöknek mikor lehet szerepe?
T.Z.: - Abban az esetben hogyha egy éven belül - ugye most itt nem erről van szó - a parlament négyszer leszavazza a kormányt.
Mv.: - Tehát akkor erre még mindenképpen várni kell. Köszönöm szépen Tóth Zoltánnak, hogy mindezt elmondta.

Megérdemelné-e a szürke kardigánt?
(1: tehénen a gatya, 2: más kategória, 3: felpróbálhatná, 4: jól állna, 5: rá szabták)

Javaslatunk: (4/5)
Olvasók: (4,4/5)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkekardigan.blog.hu/api/trackback/id/tr441047588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása