HTML

Miért indult el ez a blog?

A blog a nyilvánosságban megszólaló politológusok, politikai elemzők, politikai szakértők, alkotmányjogászok és egyéb megmondóemberek szakmai tévedéseire hívja fel a figyelmet. Nem az a célunk, hogy pellengérre állítsuk kedvenc szakmáink nagyjait, hiszen "csak az nem hibázik, aki nem dolgozik". Célunk hármas: 1. Felhívni a nyilvánosság figyelmét az alapvető szakmai tévedésekre. 2. Felhívni a szakma figyelmét a szakmai tudás fontosságára. 3. Lehetőséget teremteni a problémák nyilvános átbeszélésére. Várunk minden javaslatot! És mi is figyelünk...

Friss topikok

Linkblog

Szentpéteri Nagy Richárd - Szokásjogilag kialakult helyzet

2009.04.15. 17:07 szurkekardigan

2009. április 15-én a Klubrádió népszerű műsorában, a Beszéljük meg! című betelefonálós adásban Bolgár György alkotmányjogász segítségét kérte. Azt a határozott kérdést tette fel a műsorvezető, hogy vajon a köztársasági elnök megtagadhatná-e a kormányfő által javasolt miniszterek kinevezését. 

Szentpéteri Nagy Richárd, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa - akinek a képét érdekes módon MDF-es képviselőjelöltként találtuk meg 2006-ból - szakvéleményében világossá tette, hogy a köztársasági elnököt nem köti valamilyen alkotmányos szabály ebben a kérdésben, majd hozzátette: "szokásjogilag kialakult a helyzet". Az ismert alkotmányjogász azonban elfeledkezett az Alkotmánybíróság 48/1991-es határozatáról, amelyben a testület így fogalmazott: "A köztársasági elnöknek meg kell tagadnia a kinevezést, illetve a jóváhagyást, ha észleli, hogy az ahhoz jogszabályban előírt feltételek nem teljesültek. Ezen kívül csak akkor alkotmányos a kinevezés, illetve a jóváhagyás megtagadása, ha a köztársasági elnök alapos okkal arra következtet, hogy a javaslat teljesítése az államszervezet demokratikus működését súlyosan zavarná. Az utóbbi szempontból a köztársasági elnök a kinevezésnél kizárólag a személyre tett javaslatot, jóváhagyás esetén pedig kizárólag a mindenkori előterjesztés tartalmát vizsgálhatja felül." Azaz a helyes rövid válasz az lett volna, hogy nem, nem tagadhatja meg.

Megérdemelné-e a szürke kardigánt?
(1: tehénen a gatya, 2: más kategória, 3: felpróbálhatná, 4: jól állna, 5: rá szabták)

Javaslatunk: (4/5)
Olvasók: (4,8/5)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkekardigan.blog.hu/api/trackback/id/tr381066932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.