HTML

Miért indult el ez a blog?

A blog a nyilvánosságban megszólaló politológusok, politikai elemzők, politikai szakértők, alkotmányjogászok és egyéb megmondóemberek szakmai tévedéseire hívja fel a figyelmet. Nem az a célunk, hogy pellengérre állítsuk kedvenc szakmáink nagyjait, hiszen "csak az nem hibázik, aki nem dolgozik". Célunk hármas: 1. Felhívni a nyilvánosság figyelmét az alapvető szakmai tévedésekre. 2. Felhívni a szakma figyelmét a szakmai tudás fontosságára. 3. Lehetőséget teremteni a problémák nyilvános átbeszélésére. Várunk minden javaslatot! És mi is figyelünk...

Friss topikok

Linkblog

Somogyi és Giró-Szász - Tévében elemezzük, asztalnál megtárgyaljuk

2009.06.25. 19:44 szurkekardigan

"Politikai lólábakkal és vágyvezérelt fogalmazással mi már nem foglalkozunk, bár azok is megérnének néha egy-egy misét" - írtuk a blog indulásakor. Most azonban akkora lólábbal találkoztunk, amivel kapcsolatban mi sem lehettünk érzéketlenek. 

http://old.hirado.hu/upload/cache/79x71-fill/19/95/58.jpg2009. június 25-én az úgynevezett UD Zrt ügy kapcsán - az MTI nyomán - több lap idézett a legfőbb ügyész leveléből. Ebből kiderült, hogy "a hangfelvétel szeptember 10-én CD-re másolva Dávid Ibolyához került, aki a lakásán lejátszotta a felvételt politikai tanácsadója, Somogyi Zoltán és Herényi Károly előtt. Herényi és Dávid ekkor megállapodtak, hogy a pártelnök felkeresi Csányit, Herényi pedig Almássy tanácsadójának a tudomására hozza, hogy a rendelkezésükre áll a hanganyag. (...) A sajtótájékoztató másnapján (2008. szeptember 13-án) találkozott Dávid Ibolya, Somogyi Zoltán, illetve Almássy Kornél képviseletében Giró-Szász András. Ekkor Dávid Ibolya azt kérte Giró-Szásztól, hogy Almássy az MDF választmányi ülésén őt támogassa, lépjen vissza az elnökjelöltségtől, és az MDF Almássyt támogató képviselői két héten belül mondjanak le." A történet, benne két ismert politikai elemzővel, már önmagában is szép. Ha pedig megnézzük ugyanezt a két  urat előző nap, azaz 2008. szeptember 12-én előbb a Napkelte, majd az Este adásában a megfigyelési ügyről nyilatkozva, akkor még szebb lesz...

Kivételesen érdemes teljes egészében idézni az Estében folytatott beszélgetést:

"Az Este vendége Somogyi Zoltán, a Political Capital igazgatója, és Giro-Szász András, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója, jó estét kívánok!
Önök szerint ki lehet ez az elnök úr? Ez az egyetlen név a hangfelvétellel kapcsolatban, ami még mindig nem került nyilvánosságra.
Somogyi Zoltán: - Én nem szeretnék tippelgetni, ha András te megteszed, akkor tedd.
Giró-Szász András: - Tippelgetni én se szeretnék, itt valószínűleg politikai elemzőként ülünk itt, bár mind a ketten sajátosan vagyunk érintve, jómagam a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója vagyok, ezért Stumpf István a főnököm és kollégám. De azt kell látni, hogy egy nagyon sajátos hangfelvételt tettek közre, egy nagyon sajátos módon. A körítés is nagyon érdekes, két ellenérdekelt fél, az egyik azt állítva, hogy megzsarolták, a másik azt állítva, hogy nyomoztak utána, igazából szerintem azt kell világosan látni, hogy bármelyiküknek is van igaza, egy biztos, hogy az MDF-et nagyon nehéz helyzetbe hozták a mai nap.
Mv.: - És hát nyilván nem lehet véletlen, hogy az MDF országos választmányi ülése előtt egy nappal történik egy ilyen dolog. Milyen hatása lehet ennek mindenre?
S.Z.: - Azt hiszem bármit mondok, nekem is el kell mondanom a nézők számára, ez így helyes, hogy évek óta az egyik csapat nálunk az MDF-nek a tanácsadója, tehát a tanácsadói csapaton belül, azt kell tudni, ha én bármit mondok az MDF-fel kapcsolatban, és mondjuk ez természetesen egy olyan helyzet, ami nagyon közel van az MDF-en belül egy választáshoz, mint ahogy az elmúlt hetekben nagyon sok kutatás, információ, adat jött elő az MDF-fel kapcsolatban, amelyről mind elmondhatjuk, hogy nagyon közel volt az MDF-en belüli választáshoz, választási harchoz. Az is nagyon fontos, ha az elemzés terepére megyünk, hogy azt is meg kell nekünk tanulnunk, hogy egy pártnak a szervezeti életét azt kívülről, mondjuk annak a vizsgálatával, hogy általában mit gondolnak a választók róla, nem lehet vizsgálni, tehát, ha bármit akarunk az MDF belső szervezeti működéséről mondani, akkor nagyon mélyen, alaposan kellene ismernünk a Magyar Demokrata Fórumot, szervezeti szinten, tehát egy párton belül a választás az kb. 100 főnél fog most itt eldőlni, 100 fő körüli az MDF választmánya.
G.Sz.A.: - Nem ők választanak.
S.Z.: - Aztán lesz egy országos gyűlés, ahol még néhány százan ott lesznek, most ezeket az embereket kéne ismerni. Az, amit látunk itt a nyilvánosság előtt, most a legérdekesebb kérdés az, hogy rájuk hogy hat, ők mit gondolnak erről a helyzetről.
Mv.: - Giró-Szász úr, ha jól tudom, akkor a 105 szavazat felét kéne megkapni a jelöltnek, tehát Almássy Kornélnak például holnap ahhoz, hogy egyáltalán indulhasson, van erre esélye ezek után?
G.Sz.A.: - Én ennyire nem vagyok tisztában az MDF alapszabályával, hogy mennyit kell megkapnia, az elmúlt hetekben azért az újságok többször elemezték ezt, én valami olyasmire emlékszem, de a Zoli ki tud javítani, ha nem így van, hogy az országos választmány az több elnökjelöltet nevezhet meg, akik megmérkőznek az országos gyűlésen, és itt az elnökjelöltek száma van megszabva és nem a százalékos szavazat.
Mv.: -Igen, hárman lehetnek összesen, én azt hiszem, hogy a szavazatok felét is meg kell kapni.
G.SZ.A.: - Ebből adódóan nem kell 50%-ot.
Mv.: - Mindenesetre mennyire volt eddig veszélyes Almássy Kornél Dávid Ibolyára?
S.Z.: - Ez az, amit az első blokkban mondtam, hogy nem tudjuk, hogy mennyire volt veszélyes, hiszen nem ismerjük, én legalábbis nem ismerem és azt hiszem András is így van vele, nem ismerjük ezeket a szavazókat, hogy ők mit gondolnak, azt se tudjuk, hogy az elmúlt hónapokban mi történt az MDF-en belül, ami most nyilvánosság előtt látszik, annak tényleg van egy olyan olvasata, hogy az MDF-re rosszul hat, mint pártra, ugyanakkor van egy másik olvasata is, hogy a politikában kell tisztulási folyamat, tehát, ha tényleg nemtelen eszközökkel élnek egyesek másokkal szemben, akkor ez pl. hozhat egy ilyen, hozhat tisztulást, mert, ha megtanulják azt a politikusok azt, amit még Németországban, Angliában a világ más pontján megtanultak, hogy amilyen eszközökkel ők élnek, azzal mások is élhetnek velük szemben, az lehet, hogy hoz egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, normális politikai működést.
Mv.: - Kinek árthat egy ilyen botrány?
G.Sz.A.: - Én továbbra is fenntartom azt, hogy nem is a két személy között kívánok választani, hanem, hogy alapvetően az MDF-nek. Mégpedig azért, hiszen mind a két személy, a Zoltán kategóriái szerint elvtelen vagy nemtelen eszközökkel vádolja a másikat. Dávid Ibolya avval, hogy megfigyelték, Almássy Kornél meg egy elég komoly lajstromot sorolt fel a sajtótájékoztatóján, ha jól olvastam az interneten, amellyel mondjuk megnehezítették az ő reális elindulását Dávid Ibolyával szemben. Ez én azt gondolom, hogy az MDF-nek árthat, mégpedig azért, mert egy dolog túlesni az MDF belső viszonyai között egy ilyen tisztújításon, legyen annak bármi az eredménye, de belátható időn belül, pont az MDF terjeszti elő a parlament feloszlatását, de még, ha ez nem is sikerül nekik a mai hírek szerint, az SZDSZ ugye kategorikusan nemmel fog erre voksolni, de akkor is legkésőbb 2010 tavaszán meg kell mérettetnie a magyar politikai palettán és egy ilyen típusú anomália, amelyben mondjuk azt, hogy a párt vezetői közül többen olyan típusú gyanúba keverednek, amely pont egy olyan demokratikus rendszerben, amely megújulásra van ítéltetve, valahogy nem illik bele, az semmiféleképpen nem használ annak a politikai erőnek.
Mv.: - Csak az MDF-ről szól ez a dolog vagy a kormányra is visszaüthet valamilyenképpen?
G.Sz.A.: - Hát ezt én nem tudom megítélni, utánunk itt ugye jobban értő szakemberek lesznek, az azonban világos, hogy a hét közepén kirobbant megfigyelési válságnak egy oldalzöngéje ez, az egy más kérdés, hogy legalább annyira érdekes, hogy hogyan, miképp kerül az MDF-hez ezek az anyagok, hogyan és miképp kerülnek hozzá, de erre tényleg nem én vagyok hivatott ezeket boncolgatni és megmondom őszintén a saját érintettségünkön felül nem is nagyon érdekel.
Mv.: - Érdeke lehet a FIDESZ-nek, hogy MDF-es pártelnököt csináljon? Vagy megvásároljon MDF-es képviselőket?
S.Z.: - Ez a történet, ha mondjuk Stumpf Istvánra utalnék, aki duzzogott egy kicsit, joggal, hogy neki nem szólt senki, szól ez a bizalmatlanságról. Tehát arról a bizalmatlanságról, ami, ha jól látjuk, akkor az MDF-en belül kialakult. Hogy az, hogy Almássy Kornél mögött ki áll, mert, amikor mondjuk az Index információi szerint itt több milliárd Ft áramlik be egy pártba, akkor nyilvánvaló, hogy valaki áll mögötte. Ha jól értem, akkor ez a politikusok közötti, vagy közéleti szereplők közötti bizalmatlanság is, ha azt kérdezi Stumpf István, hogy miért nem szóltak előtte neki, hát ehhez képest még Dávid Ibolyának meg lehet az a válasza, hogy pont annak nem fog szólni, aki éppen ebben a tekintetben gyanúba keveredett. Tehát a dolognak ezt a vetületét is érdemes érteni, hogyha azt nézzük, hogy egy pártban van valamiféle speciális mozgolódás, és ennek a speciális mozgolódásnak a hátterét nem nagyon lehet látni, akkor ott nagyon komoly bizalmatlanság épül mind a két fél oldaláról. Egyébként meg még egy mondatot arról, hogy itt azért az MDF-en kívül lehet helyezni ezt az egész ügyet, tehát, hogy nem biztos, hogy csak a Magyar Demokrata Fórumnak árt, mert én ezt a konfliktust sem Almássy Kornél és Dávid Ibolya konfliktusának látom, én ezt látom egy olyan konfliktusnak, ahol valakik mondjuk egy pártban újonnan be akarnak jönni, ott tesznek valamit és lehet, hogy ezek a szereplők ezek nem is az MDF-hez kötődnek. Tehát ilyen szempontból a következő napok, az, hogy mi derül ki a nyilvánosságra, az, hogy a kormányzat egyelőre titkolózik, hogy mik van a birtokában, de nagyjából azt lehet sejteni, hogy ennél, amit most látunk, ennél egy sokkal nagyobb csomagot fedezett fel. Hogy ott mi derül ki, az lehet, hogy az MDF-en túl az egész politikára ki fogja hegyezni a problémát, és akkor onnantól kezdve már nemcsak a Magyar Demokrata Fórum problémájának fogjuk ezt látni.
Mv.: - Ha vannak még felvételek, akkor ön szerint ezek mikor, milyen ritmusban kerülnének nyilvánosságra?
G.Sz.A.: - Hát ezt nagyon nehéz megmondani, hiszen ezeket a felvételeket birtoklók szempontjai szerint kéne értékelni, én meg nem tudom, hogy vannak-e felvételek és kik birtokolják. Azért egy mondat erejéig hadd térjek vissza, mert én pont azért gondolom azt, hogy az MDF a vesztes, mert azért az világosan látszik, hogy itt azért
nagyon komoly vádakat fogalmaztak meg a szereplők a másikkal szemben. És ezeket a vádakat, akárhogy alakul ez a dolog, nagyon nehezen fogják magukról lesöpörni. Dávid Ibolya is nagyon nehezen fogja, épp úgy, ahogy Almássy Kornél, Dávid Ibolya is nagyon nehezen fogja lesöpörni magáról azt, hogy vagy megzsarolta képviselőtársát vagy nem zsarolta meg. Azt is nagyon nehezen fogja, hiszen ebből nehezen is jött ki a sajtótájékoztatón, legalábbis én a leírt verziót olvastam az interneten, hogy lényegében Almássy Kornél azzal a váddal élt vele szemben, hogy ő reggel már tudomására hozta ezt Almássy Kornélnak és azt kérte, hogy mondjon le különböző tisztségeiről. Az a probléma, hogyha ez így történt, akkor az azért nagyon kellemetlen az MDF elnök asszonya számára, hiszen, ha tényleg azt gondolja, hogy ez egy büntetőjogi dolog, akkor nem biztos, hogy ilyen típusú belső érdekérvényesítésre kell felhasználni, hanem akkor feljelentéssel kell élni azon nyomban.
S.Z.: - Annyit esetleg ehhez hadd tegyek hozzá, hogy azért érdemes elgondolkozni, hogyha mi találnánk szembe egy hasonló helyzetben magunkat egy ilyen üggyel, akkor mit tennénk, valószínűleg valami hasonlót, tehát, hogy a nyilvánosság elé állnánk, vannak olyan helyzetek, amikor a nyilvánosság az, ami segít és van olyan helyzet, amikor esetleg a nyilvánosság teremthet valamiféle nyugalmat, vagy kiegyezést, ugyanakkor abban teljesen egyetértünk, hogy egy olyan pártnál, ahol kicsi a frakció, ott komoly feszültséget teremthet, érintheti a frakciót. Tehát, ami biztosan kiderült most az MDF-en belül, hogy valószínűsíthetjük, hogy ez a két politikus hosszú távon vagy közép távon, akár rövid távon nem fog tudni egymással együtt dolgozni.
Mv.: - Köszönöm szépen a beszélgetést.
G.Sz.A.: - Mi is köszönjük a meghívást."
 

UPDATE: Egy olvasónk küldött egy tanulságos linket, amiből az is kiderül, hogy Somogyi 2008. októberében közleményében még a találkozó tényét is tagadta.
 

Megérdemelnék-e a szürke kardigánt?
(1: tehénen a gatya, 2: más kategória, 3: felpróbálhatná, 4: jól állna, 5: rá szabták)

Javaslatunk: (5/5)
Olvasók: (4,7/5)

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkekardigan.blog.hu/api/trackback/id/tr571208465

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért távozik a Political Capital? 2009.07.23. 09:30:04

Ebben a közegben Dávid Ibolya meggyanúsítása és ezzel kapcsolatban az ügyészség tevékenysége az egész magyar demokrácia ügye.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Weber 2009.06.26. 00:17:39

Nagyon kemény. Viszont ez elsősorban a szerkesztők bűne, miért kell ilyenkor olyanokat elemzésre kérni, akik nagyik benne vannak?

rocksztar 2009.06.26. 10:38:10

válasz egyzerű: akkor még nem tudták

Weber 2009.06.26. 14:55:57

@rocksztar: Na de könyörgöm, miért nem tudták? Azt, hogy Somogyi a fő éceszgáber az MDF-nél azt a fél ország tudja, azt meg, hogy a háromnevű Századvéges Almássynak dolgozik, illetve a Századvég, élén Stumpf-al Csányival van pusziba, a bennfentesek szintén tudhatták. Hogy lehet, hogy magát a legszínvonalasabb hírműsornak tartó Este szerkesztői ezt nem tudták? És egyáltalán: miért nem alappolicy a teljes magyar médiában, hogy az MDF kapcsán soha nem a Political Capital-t kérdezik?

Feuer Frei ! 2009.06.27. 16:12:41

Szánalmas.
Giró-Szász eddig szimpatikus volt, de a mellékelt ábra szerint ő is csak egy olcsó hazudozó.

Somogyi meg lehetne akár frakcióvezető is az antalli ökörség pártjában.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.02.22. 11:25:07

a tanulságos linket ilyenkor ki kell másolni, mert nem működik már
süti beállítások módosítása