HTML

Miért indult el ez a blog?

A blog a nyilvánosságban megszólaló politológusok, politikai elemzők, politikai szakértők, alkotmányjogászok és egyéb megmondóemberek szakmai tévedéseire hívja fel a figyelmet. Nem az a célunk, hogy pellengérre állítsuk kedvenc szakmáink nagyjait, hiszen "csak az nem hibázik, aki nem dolgozik". Célunk hármas: 1. Felhívni a nyilvánosság figyelmét az alapvető szakmai tévedésekre. 2. Felhívni a szakma figyelmét a szakmai tudás fontosságára. 3. Lehetőséget teremteni a problémák nyilvános átbeszélésére. Várunk minden javaslatot! És mi is figyelünk...

Friss topikok

Linkblog

Volt egyszer egy szürke kardigán - és újratöltjük, vagyis -kötjük...

2009.03.26. 16:48 szurkekardigan

Emlékszik még valaki erre?

Kéri László politológus kapta a Politológus Védegylet citromdíját, egy szürke kardigánt. Kéri, aki az 1500 szavazat közül csaknem ötszázat kapott, nem jelent meg az átadóünnepségen. A díjat a szervezők szerint az a politológus nyeri el, akinek az adott évben valamelyik nyilatkozatában alapvető tárgyi tévedés volt, vagy például olyan jóslattal élt, ami később nem teljesedett be.

http://www.origo.hu/i/0504/20050401szurkekar.jpgKéri László a díjat többek között azzal érdemelte ki, hogy a közelmúltban önmagának mondott ellent, amikor egy írásán belül először azt mondta: "nem is arra való a politikatudomány, hogy a közeljövőt találgassa", majd pár mondattal lejjebb azt írta: "Választásokhoz közeledve nincs mese, nem lehet elbújni annak rendszeres bevallása elől, mit tartunk a legvalószínűbben bekövetkező fejleménynek." A díj jelöltjeire a honlapon 1513 szavazat érkezett. A legtöbbet, 477-et  Kéri László kapta melléfogásaiért. Kéri László nem jelent meg a Centrál Kávéházban rendezett ünnepségen, számára majd kipostázzák a kardigánt. A második helyen Fricz Tamás, a harmadikon pedig Ágh Attila végzett. Egyikük sem tagja a Politológus Védegyletnek.

A szürke, műszálas, gépi kötéses kardigánt azért választották a szervezők, mert a kilencvenes években ehhez hasonló öltözékben jelentek meg az elektronikus médiában a politológusok. (MTI)

x x x

Ez volt 2005-ben. Aztán néma csend. A szürke kardigán most blogként újraindul,  kicsit másképp.

A Politológus Védegylet 2005-ös tagjainak (az úgynevezett "eredeti ötletgazdák") - akiket e kezdeményezésük miatt és más okok miatt is nagyon tisztelünk, s akiktől nem "lenyúlni" szerettük volna az ötletet, hanem új generációként valahogy folytatni az általuk elkezdett és sajnos  hamar abbahagyott szakmai önvédelmet - blogunkon legalább tíz kommentben megfogalmazott és meglepetésünkre határidős ultimátummal is megtámogatott kérésére jelezzük: NEM az ő szerkesztésükben készül az újrakötött szürke kardigán

Politikai lólábakkal és vágyvezérelt fogalmazással mi már nem foglalkozunk, bár azok is megérnének néha egy-egy misét. De elfogadjuk, hogy a szakembernek is lehetnek politikai vonzalmai és álmai.

A blog a nyilvánosságban megszólaló politológusok, politikai elemzők, politikai szakértők, alkotmányjogászok és egyéb megmondóemberek szakmai tévedéseire hívja fel a figyelmet.

Nem az a célunk, hogy pellengérre állítsuk kedvenc szakmáink nagyjait, hiszen "csak az nem hibázik, aki nem dolgozik".

Célunk hármas:

1. Felhívni a nyilvánosság figyelmét az alapvető szakmai tévedésekre.

2. Felhívni a szakma figyelmét a szakmai tudás fontosságára.

3. Lehetőséget teremteni a problémák nyilvános átbeszélésére.

Várunk minden javaslatot! És mi is figyelünk...

x x x

S még néhány emlék:

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, mondta Giró-Szász András, amikor a Szürke Kardigán-díj átadása után menetrendszerűen kitört a botrány, és ő lett a balhé hivatalos hárítója. (MNO)

"Miért pont szürke kardigán? Azt szoktuk mondani, hogy ez volt közelebbről meg nem nevezett politológusok 90-es évekbeli uniformisa" - válaszolja meg a talányt egy szintén politológus kolléga, aki kimondja még, hogy inadekvát, és hogy az egész persze áprilisi elsejei tréfa. (Index)

Az azóta elenyészett Politológus Védegylet által létrehozott díj feltétele az volt, hogy a „nyertes” valamelyik nyilatkozatában alapvető tárgyi tévedéssel éljen, nyíltan elfogult legyen valamelyik párt irányában, ellentmondjon önmagának, jósoljon valamit, ami később nem teljesül be, módszertani vagy más szakmai hibát kövessen el. A nevezettek biztosan rászolgáltak a citromdíjra. De vajon, aki a szakmai szabályokat kényesen betartva puffogtatja a homályos közhelyeit, és semmilyen számon kérhetőt nem mond, milyen díjat érdemelne? Csak nem Bibó- vagy Kolnai-díjat? (HVG)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkekardigan.blog.hu/api/trackback/id/tr921027296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

margaritt 2009.03.29. 23:53:18

Gondolom, az egyik kommentem adta az ötletet az újratöltéshez. Na hajrá, olvasni fogom.

eredeti ötletgazdák 2009.04.02. 11:48:35

Kedves Bloggazdák!

Noha továbbra is örömmel vesszük szakmánk védelmét és alapvető normáinak megtartását, ezúton szeretnénk jelezni, hogy jelen blogghoz semmi közünk nincs. A bloggazdák az ötletünket és a fényképünket úgy tették fel erre a honlapra, hogy erről minket elfelejtettek értesíteni. Kár, hogy az ötlet újjáélesztését nem beszéltük meg, mert így a blog sajnos nem más, mint az eredeti ötlet „lenyúlása”. Mivel a blog készítői nem nevesítik magukat, a bevezető szöveget és a képet követő részben a többes szám első személy használata azt a látszatot kelti, hogy a két kezdeményezés mögött álló kör azonos. Szeretnénk, ha ez a névtelenség nem megfutamodás, vagy nyomásgyakorlás eredménye lenne. Kérjük, legyenek kedvesek névvel vállalni kezdeményezésüket, vagy fényképünk és az eredeti kezdeményezésünkre többes szám első személyben történt utalások törlésével 2009. április 6-ig legyenek szívesek megszüntetni a félrevezető látszatot. Kérésünket a tisztességes, fair viselkedés iránti elkötelezettség indokolja. Megértésükben bízva: G. Fodor Gábor, Gallai Sándor, Lánczi Tamás
süti beállítások módosítása