HTML

Miért indult el ez a blog?

A blog a nyilvánosságban megszólaló politológusok, politikai elemzők, politikai szakértők, alkotmányjogászok és egyéb megmondóemberek szakmai tévedéseire hívja fel a figyelmet. Nem az a célunk, hogy pellengérre állítsuk kedvenc szakmáink nagyjait, hiszen "csak az nem hibázik, aki nem dolgozik". Célunk hármas: 1. Felhívni a nyilvánosság figyelmét az alapvető szakmai tévedésekre. 2. Felhívni a szakma figyelmét a szakmai tudás fontosságára. 3. Lehetőséget teremteni a problémák nyilvános átbeszélésére. Várunk minden javaslatot! És mi is figyelünk...

Friss topikok

Linkblog

Kiszelly Zoltán - A sors olykor nem tudja

2009.11.24. 11:28 szurkekardigan

Újabb levelünk érkezett. Ennél szebben mi sem írhattunk volna Kiszelly Zoltán ismételt kardigánesélyes megszólalásáról.

http://static.168ora.hu/db/09/75/kiszelly-zoltan-300-d000099758d09fda031e2.jpgKiszelly Zoltán, a hazai bulvárpolitológia celebje ezúttal visszatért a politika szikár tényeihez, és az MTI megkeresésére a legutóbbi időközi választások eredményeit értékelte. A józsefvárosi polgármester-választás kapcsán arról értekezett, hogy „az SZDSZ-nek ez az eredmény nagy visszaesés ahhoz képest, hogy korábban ők adták a polgármestert a kerületben, de az országos támogatottsághoz képest a párt jobban szerepelt. A nyolcszázalékos budapesti eredmény azt is mutatja, hogy "éles helyzetben", egy országos választáson nem elérhetetlen az öt százalék megszerzése.” Ezzel az állítással akár egyet is lehetne érteni, bár mi inkább arra hajlanánk, hogy egy csaknem 20 éve SZDSZ-es irányítás alatt álló és SZDSZ-es fellegvárnak számító kerület esetében ez az erdemény inkább éppen a parlamenti küszöb elérhetetlenségét mutatja a párt számára. Ennél azonban érdekesebb az az okfejtés, amit ehhez képest az LMP eredménye kapcsán állapított meg a szakértő: „az LMP szintén nyolcszázalékos eredménye bizakodóvá teheti a pártot az egy százalék elérésére a jövő évi országgyűlési választásokon, ami már költségvetési támogatást jelent a szervezetnek”. Nem világos, hogy Kiszelly mi alapján rajzolt meg ennyire különböző pályaívet a két párt számára. Azt gyanítjuk, hogy a kiváló politológus ezúttal is a bulvárpolitológiában már bevetett tényezőt vonta be az elemzésése: a sorsot, amely – mint a híres dalban is szerepel – olykor nem tudja mit akar.

Megérdemelné-e a szürke kardigánt?
(1: tehénen a gatya, 2: más kategória, 3: felpróbálhatná, 4: jól állna, 5: rá szabták)

Javaslatunk: (5/5)
Olvasók: (4,1/5)

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkekardigan.blog.hu/api/trackback/id/tr331548508

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szegény, szegény Kiszelly Zoltán... Mit jelent az LMP 8%-a? 2009.11.24. 14:23:40

Fogtam a fejem, amikor olvastam Kiszely Zoltán nyilatkozatát a hétvégi választásokkal kapcsolatban. :) Szerinte az SZDSZ Józsefvárosban elért 8%-a azt mutatja, hogy a pártnak esélye lehet éles helyzetben az 5%-ra. Már önmagában ez is végtelenül nagy tá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.11.24. 12:16:20

Biztos valami kerekítési dolog, pl. az SZDSZ 8.99%-a le lett vágva véletlenül, míg az LMP-é 7.5-ről lett felkerekítve rendesen.

Az SZDSZ a politológusok Sláger Rádiója.

hunor76 2009.11.24. 13:05:43

LMP - Kispál Gergely: 7,85%
SZDSZ - Takács Gábor: 8,16%

www.jozsefvaros.hu/?module=news&action=show&nid=48538#MIDDLE

altervoter 2009.11.24. 14:06:05

:D Nagyon vicces csávó. Az LMP tök ismeretlen jelöltet indított, és az elszámolásuk szerint összesen 350 ezer forintot költött a kampányra. Ezek után az LMP 8%-át én a tuti parlamenti bejutásnak tekintem. Persze feltéve, hogy mindenhol tudnak indítani jelöltet.

Weber 2009.11.24. 17:34:47

Egyszerűen nem értem, hogy lehet olyan felszínes a magyar sajtó, hogy 1) az MTI pont ezt a szerencsétlen barmot kérdezi meg, 2) szinte a teljes magyar online média átveszi ezt a hülyeséget. Szerintem az LMP lesz a 2010-es választás pozitív meglepetése - vagy nem lesz benne semmi pozitív.

narancshéja 2009.11.24. 18:54:54

Kiszelly Zoltán alapvetően jó politológus, akinek volt egy hihetetlenül rossz mondata. Kiszelly értelmezésében vajon mit jelente, hogy Józsefvárosban nem indult a Jobbik? Azt, hogy jövőre, bár jól állnak a közvéleménykutatásokban, nem indulnak el, vagy cél az 5%? Mit mond az MDF-ről, amely szintén nem indult? Hogy nem is érdemes rugóznia Bokrossal és a szétzavart pártmaradványokkal? Nem is értem.

Az LMP a Szonda Ipsost kivéve minden közvéleménykutatónál rendre 2-4% között, az MDF és az SZDSZ előtt szerepel. Józsefvárosban az SZDSZ polgármester-jelöltje Csécsei Béla 50,48%-ot kapott, MSZP-s hátszéllel (ellenjelölt nélkül). A kerület egyéni önkormányzati képviselőválasztásait figyelembevéve átlagosan az MSZP 25-28%, az SZDSZ 15%-os eredményeket produkált. Ezt sikerült az SZDSZ-nek egyéniben és ha a közös ballib tábort szemléjük az MSZP/SZDSZ-nek megfeleznie mára, vasárnapra. Erre olyan nagyon büszke Taki alpolgármester úr? Vagy Komássy amíg volt pénz nem kérdeztük honnan van Ákos?

Tudatos elhallgatása az LMP-nek, hogy a TV2-ben nem sikerült bemondani, hogy nem három jelölt volt, hanem négy, és hogy gyakorlatilag egál volt a regnáló alpolgármester és az LMP teljesen ismeretlen, alig 400.000-et költő jelöltje között. Ez a kettős mérce és Kiszelly nyilatkozata valahogy nagyon egy irányba mutat... csak az LMP-t ne. Nem is értem ezt az irracionális félelmet.

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.24. 22:35:04

1. VERZIÓ
Egyszerűen arról van szó, hogy hihetetlenül igénytelen a magyar újságírás. Mond egy politológus egy nyilvánvaló baromságot, és azt lehozza kritikátlanul az MTI, majd az egész magyar sajtó copy paste-eli.

2. VERZIÓ
Olyan megszólalót keresett az MTI szerkesztője, aki lehúzza az LMP-t, és felhúzza az SZDSZ-t. Elvégre az mégsem lehet, hogy az MSZP kiábrándult szavazói átsétáljanak egy tisztességes párthoz. Majd ezek után a sajtó MSZP-SZDSZ érdekszférába tartozó része örült, hogy nem neki kellett lehúzni az LMP-t, és copy paste-elte a nyilatkozatot.

2009.11.25. 07:47:22

@narancshéja: Ezek után Kiszelly alapvetően nem jó politológus, hanem önérdekei mentén részrehajló, mint oly sokan az ún. politológusok közül. A kedvencem Stumpf, akiről rendszeresen elfelejtik megemlíteni, hogy egy olyan jelentéktelen pozíciót birtokolt, mint a kancelláriaminiszterség. De ő legalább logikailag pontos elfogultságokat szokott mondani, nem úgy, mint most Kiszelly.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.12.30. 23:25:38

Nem akarom mentegetni Kiszellyt, de talán arra gondolt, hogy a Jobbik és az MDF nem indulásával az összes kormányellenes szavazatot az LMP vágta zsebre, már persze azok között, akiknek a Fidesz sem szimpatikus.

Kár, hogy ezt már nem idéztétek: "Szavai szerint azok a kisebb pártok, amelyeknek elindultak a VIII. kerületi választáson, nyugodtabbak lehetnek, mert friss számokat tudnak felmutatni a támogatottságukról."

Az szdsz országos 5%-os eredményének lehetőségét is ebből a szempontból kell nézni. Tudja jól, hogy csak vágyálom, de ha el sem indulnak, még távolabbi vágyálom lenne.
süti beállítások módosítása